torsdag 17. september 2009

Kanelboller med en liten twist

Jeg elsker boller og annen deilig gjærbakst. I dag tenkte jeg å prøve meg på Åpnet Bakeris kanelboller.

HVETEDEIG
6 dl melk
ca 1 kg hvetemel
150 g sukker
3 ts havslat
3 ts kardemomme
50 g gjær
1 egg
150 g smør i terninger
egg til pensling

FYLL (blandes til en masse)
150 g smør
1 dl sukker
1/2 kanel

Alle råvarer skal være romtempererte. Hell 5 dl melk (ca 30 grader) i en bolle og bland alle ingredienser. Kjør deigen på sakte fart i tre minutter.

Øk så hastigheten og elt i ytterligere fem minutter og hell oppi resten av melken litt etter litt. Elt deigen til den er blank og smidig.

Tilsett smørterningene og kjør til det har blandet seg i deigen og hev i ca 1 time under plast.

Slå opp deigen og hev i ytterligere 25 minutter.

Deigen er nå klar til og eltes. Kna hardt og godt og tilsett litt hvetemel. Husk at deigen skal være litt klissete! Det er et triks ved all gjærbakst, den blir best når den får være litt seig.

Del deigen i to og kjevle hver del til et rektangel. Deigen skal være ca 1 cm tykk. Smør på fyllmassen og brett kortlengdene på hver rektangel til midten. Nå har du to lag på hver deigdel, hvor endene møtes på midten.

Skjær hver del i strimler (ca 1 1/2 cm), jeg fikk åtte strimler pr del. Ta en strimmel og tvinn rundt et par ganger. Legg endene under "kroppen" og rett på brettet. Gjenta.

Heves en times tid (etterheving er essensielt og den viktigste av alle hevinger), pensles med egg og strøs evt med perlesukker.

Stekes på nederste rille, 230 grader i ca 14 minutter.

2 kommentarer:

  1. Mmmmm.... Så deilige de så ut!! Skal jaggu prøves neste gang jeg lager kanelsvinger :)

    Klem Ingvild

    SvarSlett